Reklam

Twitter

 

25 Temmuz 2012 Çarşamba

ABD Olimpiyat tarihinin ilk madalyasını yoldan geçen kız alırsa

2012 Londra Yaz Olimpiyatları'nın gayri resmi açılışı yarın futbol maçlarıyla başlıyor. Biz bu spor bayramı sırasındaki tüm güzellikleri buraya taşımaya çalışacağız. Oyunlar tarihinden de güzelliklerle paylaşalım... Oyunlar boyunca da  tarihin sarı yapraklarından paylaşımlara devam edeceğiz...


ABD Olimpiyat tarihinin ilk madalyasını yoldan geçen kız alırsa
1900 Paris olimpiyatlarının yapıldığı sırada aynı ülkede Dünya Fuarı' da düzenlenmekteydi. ABD'li Margaret Abbott bu fuarı görmek için annesiyle Paris' e gemişti. Orada gördüğü bir golf yarışmasına katılmak isteyen ve bunu Dünya Fuarı etkinlikleri kapsamında olduğunu sanan Margaret Abbott yarışı kazanırken ABD tarihinin olimpiyatlardaki ilk altın madalyasını kazandığının ile farkında değildi.


 
Yarış bitse öyle içseydik
1908 Londra Olimpiyatları maraton yarışında Tom Longboat 32 km  gittikten sonra bayıldı ve liderliği Güney Afrikalı gardiyan Charles Hefferon ele geçirdi. Fakat Hefferon zaferini erken kutlamaya başlamıştı. Yarışın itimine 2.5 km  kala seyirciler tarafından kendisine verilen bir zafer şampanyasını içmeye başlayan Hefferon daha sonra onu tebrik etmek isteyen izleyicilerin sırtına vurması üzerine kusmaya başlayıp yere yığıldı ve liderliği İtalyan fırıncı Dorando Pietri' ye kaptırdı. Ancak aksilikler bununla da itmiyordu. İtalyan Pietri White City stadyumuna girdiğinde artık yön bulma duyusunu kaybetmiş durumdaydı. Hakemlerin nereye gitmesi konusunda uyarılar yapmasına rağmen yönünü bulmaktan zorlanan ve finişe gelene kadar 5 kere tökezleyip düşen Pietri finişi sedyeyle geçmek zorunda kaldı. Ancak hakemler bu durumdan dolayı onu diskalifiye ettiler.


Hakemlerin atletlere attığı kazık
1932 olimpiyatlarında 7.5 tur üzerinden yapılması hesaplanan yarışta hakemler tur sayısını saymayı unuttukları için atletler 1 tur daha fala koşmak zorunda kalmışlardı.


11 saat 40 dakika güreştiler
Rus güreşçi Martin Klein 1912 Grekoromen finalinde yorgunluktan yarışacak hali kalmamıştı.  Herhalde bunda en büyük etken yarı finalde güreştiği Finlandiyalı  Alfred Asikainen' le müsabakasının tam 11 saat 40 dakika sürmüş olmasıydı.

Oradan uzunları yakın
Yağışlı havalarıyla ünlü olan Londra'nın 1948 olimpiyatlarında sporculara kötü bir süprizi vardı. Aydınlatmanın yetersiz olduğu o dönemlerde son 2 yarışma araba ışıklarının farları sayesinde bitirilebildi.


Kumda basketbol oynanmaz
1936 Berlin Olimpiyatları'nda basketbol finalinde ABD ile Kanada arasında oynanan karşılaşma 19- 8 bitmesinde maçın yağışlı hava şartlarında dışarıda kum bir zeminde oynanmasında çok büyük etkisi vardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...